Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Wilhelmus Merkx (1913 - 1998)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelmus Merkx
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Merkx
Roepnaam Hemke
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 11 januari 1913
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 28 september 1998
Partner(s) Hendrika (Drieka) Steenbakkers
Beroep(en) landbouwer
Bidprentje Wilhelmus Merkx (1913 - 1998).jpg

Hendrika Steenbakkers (1910 - 2003).jpg

Wilhelmus Merkx (1913 - 1998)[bewerken | brontekst bewerken]

Wilhelmus (Hemke) Merkx werd geboren op 11 januari 1913 in Schijndel (op de Beek), zoon van Hendrikus Merkx geboren in Den Dungen (1879 – 1952) van beroep landbouwer en Gerardina Timmermans geboren in Schijndel (1877 – 1961), als zevende kind in een gezin met veertien kinderen waarvan er een vroegtijdig overleed. Hemke, van beroep landbouwer, overleed op 28 september 1998 in Schijndel.

Wilhelmus Merkx trouwde op 28 mei 1936 in Schijndel met Hendrika Steenbakkers.

Hendrika (Drieka) Steenbakkers werd geboren op 6 maart 1910 in Schijndel (Oetelaar), dochter van Marinus Steenbakkers geboren in Schijndel (1878 – 1953) van beroep hoepelmaker/ landbouwer en Catharina van Aarle geboren in Schijndel (1879 – 1913), als derde kind in een gezin met vier kinderen. Drieka overleed op 17 april 2003 in Heeswijk.

Gouden huwelijksfeest Merkx – Steenbakkers [1][bewerken | brontekst bewerken]

Woensdag 4 juni 1986 is het 50 jaar geleden dat Hemke Merkx en Drika Steenbakkers met elkaar in het huwelijk traden. Deze gebeurtenis laten zij niet ongemerkt voorbijgaan. Om 13.00 uur is er een H. Mis in de Sint Lambertuskerk en tussen 18.00 en 19.00 uur kan men het gouden paar de hand drukken in zaal “De Schuif” in Gemonde.
Hemke, geboren in 1913, bracht zijn eerste levensjaren door op de Beek terwijl Drika het levenslicht aanschouwde op het Olieëind, in 1910. En ofschoon zij dus al betrekkelijk dicht bij elkaar in de buurt woonden, ontmoetten zij elkaar pas op een feest van de bekende dokter Hoek in Boxtel. Na hun huwelijk gingen zij in De Kuilen wonen, een omgeving die zij sindsdien trouw zijn gebleven. “Ik zou nergens anders willen wonen”, zegt Drika over deze buurt waar zij en Hemke het bijzonder naar hun zin hebben.
Na een leven lang geboerd te hebben nemen zij nu ook tijd voor andere dingen. Drika zingt bij het Gemondse bejaardenkoor en samen fietsen en kaarten zij graag. Met vrienden en familie, in het bijzonder met hun 5 kinderen en 9 kleinkinderen zullen zij er op 4 juni ongetwijfeld een feestelijke dag van maken.

Diamanten bruiloft Merkx – Steenbakkers[2][bewerken | brontekst bewerken]

“We hebben het al heel lang goed” zegt Drieka Steenbakkers aan de vooravond van de zestig jarige bruiloft die zij op 4 juni 1996 samen met haar man Hemke hoopt te gaan vieren. “We zijn tien jaar op rij op vakantie geweest maar Hemke vindt dat we nu genoeg weg zijn geweest.” Maar vakantie of geen vakantie, Hemke (83) en Drieka (84) hebben goeien aard in huis aan De Kuilen. “We hebben 60 jaar in Schijndel gewoond maar nu horen we ineens bij Gestel”. Drieka vindt het maar niks. “Maar we blijven hier zitten zolang we kunnen. We zorgen zelf nog voor ons eten en drinken en de rest wordt allemaal voor ons gedaan”, zegt ze tevreden. Hemke en Drieka ontmoetten elkaar toen Hemke eens van Boxtel kwam gefietst.
Ze trouwden in 1936 en na een half jaar op ’t Bersselaar gewoond te hebben bij familie, trokken ze naar De Kuilen. “Er stond hier toen een heel klein huisje” herinnert Hemke zich. “Dat hebben we na verloop van tijd helemaal verbouwd. Ik weet nog dat het toen een mooie zomer was. Op een gegeven moment was de hele kap eraf en sliepen we onder de open hemel”. Hemke en Drieka hebben altijd een boerenbedrijf gehad. “We hadden van alles” aldus Hemke, “kippen, koeien, een paar zeugen, noem maar op”. Het echtpaar kreeg vijf kinderen, drie zonen en twee dochters. “En nu hebben we al negen kleinkinderen en al twee achterkleinkinderen”, zegt Drieka, waarop Hemke aanvult: “en een stamhouder”.
Tijd om te vervelen heeft het diamanten paar niet. Er is genoeg te doen voor hen in en rond het huis. “We hebben altijd heel veel gekaart maar inmiddels zijn er al heel wat kaarters afgevallen”, zegt Drieka, “maar dat krijg je als je ouder wordt”. Toch hebben ze nog aanloop genoeg. “Ik heb altijd wel koffiedrinkers” en ze somt op hoe dan deze, dan gene, even binnenwipt voor een kop koffie. Het diamanten bruiloftsfeest wordt gevierd op dinsdag 4 juni 1996. Wat Hemke betreft mocht het gerust al achter de rug zijn. Hij geeft niets om al die drukte maar Drieka kijkt er naar uit. “Ik hoop wel dat we nu eens mooi weer hebben, want toen we trouwden was het slecht en ook toen we 40 en 50 jaar getrouwd waren”.
Op 4 juni is er om 13.30 uur een H. Mis in de Sint Lambertuskerk in Gemonde en later, van 18.00 tot 19.30 uur is er in zaal De Schuif een receptie.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 29 mei 1986
  2. Schijndels Weekblad 30 mei 1996